Tomt

Campingsäsongen är totalslut. Idag när jag kom till jobbet så var där sju husvagnar och två tält. Inte mycket fylldes det på under eftermiddagen heller. Men det var iallafall väldigt kul att se ungdomarnas miner när de kom, tydligen hade de hört att det brukar vara värsta hålligånget på campingen.

- Öhhh....Hej...Här var det tomt...Öhhh...Vi har hört att det brukar vara fett röj här...För det här är väl en ungdomscamping...?

Sedan brukar dialogen fortsätta ungefär så här, gästen pratar ibland skånska eller stockholmska men 75% är från Linköping eller Jönköping:
- Jo, det stämmer, vi är en ungdomscamping på så sätt att vi tar emot undomar. Men det betyder inte att det ska vara en massa liv för det...
- Jaja...Öhhh...Vi skulle vilja ha plats för ett tält...Öhhh...Vad kostar det det...?
- 180 kronor per tält och natt. Så, har ni campingkort?
- Va...? Öhhh... Campingkort...? Öhhh...vad är det...? ÖH! (Skriker till sin kompis som sitter i bilen) Pelle, har vi nåt campingkort?! (Nåt campingkort har de förstås inte, det har inga rookiecampare.)
- Campingkort måste ni ha för att bo här och på de flesta andra svenska campingplatser. Det kostar hundra kronor och jag kan göra ett tilfälligt här och nu.
- Jaja, vi får väl ta ett sånt då... (Ibland händer det att gästen blir lite misstänksam och frågar vad kortet ska vara bra för. En av anledningarna enligt SCR (Svensk Camping- och stugföretagares riksförbund) är att det underlättar vid in- och utcheckning. Så fan heller. Incheckningarna tar tre gånger så lång tid eftersom vi får skriva campingkort till alla förstagångscampare varje gång.)
- Legitimation, tack.
Sedan får man skriva. Allt för hand. Först campingkort och sedan incheckningsslippen. Namn och adress. Ni anar inte vad många hopplöst knepiga gatunamn det finns in Sverige. Sedan har man sin inarbetade ramsa som man drar för alla gäster. Efter ett antal hundra incheckningar så går det rätt mycket på rutin. Har självklart också en engelsk version också men den besparar jag er.
- Vi har tältplatser för ungdomar här i skogen (pekar på kartan) och på fältet...bla...bla...bla...Servicehus där borta...blablabla...Butik och kök där...blabla. Det ska vara tyst här klockan 23, musiken avstängd och rösterna dämpade...
Gästen flinar och kollar konstigt på en.
- Va? Får man inte ens spela lite. Vi trodde det här var en ungdomscamping? Funkar det verkligen?
Gästen flinar ännu mer men ser lite ledsen ut.
- Det gör det, annars blir vakterna tjuriga. De är hemskt griniga och om ni spelar efter elva så åker ni ut morgonen efter. Annars var det allt jag skulle säga. Det blir hundra kronor för campingkortet nu men campingavgiften betalar ni när ni checkar ut.

Är numera rätt trött på den här dialogen. Ska bli skön att slippa.

För mindre än två månader sedan hade vi introduktionsdag på campingen, det var då lika tomt där som det är nu. Väldigt trist, även om man är trött på att jobba, att campingsäsongen (och därmed även sommaren på nåt sätt) bara varar i ungefär en och en halv månad. Sommaren är kort sjunger Ledin och det är väl klart att den blir kort om man gör den kort för visst tillåter vädret camping (och sommar) längre än bara juli.
Själv har jag bara tre dagar kvar på campingen. Man ser så mycket fram mot att arbetet tar slut så att man nästan glömmer att skolan börjar dagarna efter. Sedan blir det väl som vanligt att lärarna som har haft sin tio veckors lärarsemester tror att eleverna är lika utvilade och som de själva är. - Men icke, för de flesta av oss har jobbat större delen av lovet för att hinna tjäna så mycket pengar det bara går och ä allt annat än sugna på att behöva anstränga sig. Dessutom utan att få lön för det.   


Ytterligare en groda och ett par kattköp

I lördags tog en lång arbetsvecka på campingen slut för mig. Och på campingen händer det ju som bekant alltid lite saker att berätta om.
Såhär i Augusti bor det som jag tidigare skrivit mycket tyskar, tjecker och andra utlänningar på campingen. Jag snackar ingen tyska - även om jag märkte att jag faktiskt förstår en del, t.ex. var det en tysk gubb som gnällde över att det varit högljutt på natten, "Nicht gut" sa jag - så det blir till att hålla sig till engelska men inte ens detta språk behärskar man fullt ut och jag bjöd på ännu en groda i helgen:
Jag satt i receptionen och med hjälp av två juice-kartonger och ett gäng tältpinnar konstruerade ett par boxar för att förvara och torka disktrasor i städskrubben då en trevlig, tjeckisk kille som snackade bra engelska checkade ut. Han blev uppenbarligen nyfiken och undrade vad jag höll på med. Jag kom inte på vad trasor heter på engelska så jag sa nåt i stil med "Boxes to keep our...you know, those you clean with..." Då tänkte jag att "torka av" heter ju "wipe" så jag fortsatte med " ...wipers!".
-"mmm...OK...vipers...", sa tjecken och tittade konstigt på mig innan han gick iväg. En stund senare förstod jag på varför när jag kom på att vipers = huggormar.

Annars har det varit som vanligt på campingen. Chefen är fortsatt helt galen, i veckan ska han visst under en natt när han hjälpte ordningsvakterna sett en svarttaxichaffis inne på området, sprungit efter denne och misshandlat honom på vår parkering med trolig polisanmälning som följd. Han har haft totalspel på dessa svarttaxis under en längre tid och han skickade ut mig för att kolla reg. nummret på en BMW sent en kväll. Nästa morgon såg jag en skön lapp på disken: "STW 068 , Svart Taxi". Så nu jagar han visst de flesta taxibilar eftersom de mig veterligen brukar vara svarta...

Misshandlar har vi ju i övrigt ganska god vana av, för två veckor sedan var det en tjej som misshandlade sin syster. Campinglivet kan sannerligen göra en galen.
Chefen ska också under ett av sina nattpass betett sig ohyggligt otrevligt mot ett gäng som satt utanför sitt tält och pratade. Han ska visst ha skrikit åt dem att gå in i tältet och lägga sig och när en av tjejerna rest sig upp ska han skrikit nåt i stil med "Du sitter ned din *CENSUR*  annars ska jag...*CENSUR* " Gästerna åkte dagen därpå och ville inte betala.

Något som var betydligt trevligare var att jag blev riktigt stolt över campingens rykte. Under mina veckor i receptionen har jag märkt att väldigt många av våra gäster är ifrån Småland i allmänhet och Jönköping och Linköping i synnerhet. Så när jag checkade in några Linköpingsbor frågade jag om inte Linköping var helt tomt på folk under sommaren.
- Vadå'rå? Undrade de.
- Tja, vi har väldigt mycket folk här från Linköping och Jönköping.
- Jo men, fatta, alla vet vad Karlstorp är i Linköping, det är hur stort som helst.
 Stolt.
Senare efterforskning i ämnet visade också att Karlstorp har rykte om sig att vara värsta street-fightstället.
Jag skrattade som bara den, men när chefen gör som han gör så förstår man ju ryktet...


Ett par grodor

Ska bjuda på ett par verbala grodor från campingen idag.

En kille (ej nykter) försökte förklara hur tysta de hade varit föregående natt när vakterna ändå sagt åt dem att gå och lägga sig: " Alltså, vi pratade till och med lägre än musiken som vi hade stängt av för längesedan"

Sedan så råkade jag själv säga en liten dubbeltydig mening när jag checkade in ett par tjejer och skulle föklara var någonstans de borde ställa tältet: " Ja, om ni vill ligga med andra ungdomar så är det ju skogen som gäller...". Fast jag lyckades rädda situationen halvt med ett "Eller, ja, inte så förstås".

Bara tyskarna har fattat

I måndags började jag en lång femdagarsvecka på campingen. Det var den sista juli och på tältdelen var det nästan helt tomt eftersom de flesta tältcamparna åker hem på söndagarna.  Då slår höstångesten till. - Är sommaren slut nu?, tänkte jag. Semestrarna har slutat, regnet ska komma i veckan,  juli är på sin sista dag och jag ska dessutom jobba åtta av de resterande femton dagarna på sommarlovet varav en helg. Nu väntar 7 månaders skola, mörker och slask.
- OK, läge att försöka tänka lite positiva tankar, tänkte jag. Det är fortfarande en sommarmånad kvar, som dessutom brukar vara den allra bästa vädermässigt, även om regnet ska ösa ned så kommer det komma många fina dagar innan skolan startar och många sköna dagar efter också för den delen. Första veckorna i skolan brukar ju dessutom vara riktigt trevliga innan allt har kommit igång på allvar. Fotbollsäsongen håller ju på länge än och snart börjar ju också ligorna i Europa som man har fått upp suget på efter att ha vilat från TV-fotboll efter VM.
Men. Det var svårt att bli på bättre humör av dessa saker. Att turisterna hade åkt hem och att Juli var slut gav en ofrånkomlig känsla av att sommaren är inne på sista versen. Utöver detta, kanske värst av allt, så var det på tisdagen säsongsavslutning för Allsång på Skansen, det somrigaste av allt somrigt.
Men så, när jag står ute och krattar fimpar, snus och sådana där saker som man öppnar ölburkar med ( Har de något namn? Om inte så behöver de ett), som ett tecken från ovan så kommer det några husbilar in på campingens parkering. Självklart är det tyskarna som kommer, de enda som verkar fatta att campingsäsongen inte är slut bara för att det står augusti i almenackan.
De efterföljande dagarna har det sedan varit en stadig ström av tyskar, holländare, schweizare och till och med en fransos till campingen som är här för att njuta av den skönaste sommarmånaden av alla och det har effektivt botat höstångesten för den här gången.

Men nu är det som så att skolan börjar snart och sommaren  kommer så småningom att övergå i, tja, först skön och vacker höst men sedan i kall och grå höst. Jag funderar därför över en sak; Vad är det egentligen man har mest ångest över;  Är det att skolan börjar eller att sommaren tar slut? Om man hade fått välja mellan att ha sommar fram till mitten av november eller att ha sommarlov fram till samma tidpunkt (men med normala årstider), vad hade man valt då?
Jag skulle iallafall valt sommar fram till november. Kanske något som man kan tänka på när en ny ångestperiod närmar sig till skolstarten, att det inte är så farligt att skolan börjar utan att det är ångest för  att sommaren går mot sitt slut. Och då finns det ju ändå kvar många soliga dagar i Augusti och September. Något som bara tyskarna har fattat.